Friday, March 25, 2011

Devildriver/Beast

Dez Farfara је један од оних истинских пратиоца трендова. Прво је са Coal Chamberom ископирао Корн, а са својим новим бендом свира " најбоље од свих ", поприлично другачије од  оног што је некада радио, те је Ђавољи Возач нов бенд. Колико нов? Пет албума, између којих би требало да буде драстичних разлика, али овде се понавља прича као са Iron Maidenom, ма шта они урадили, њихова најснажнија карактеристика остаје и оно најупечатљиво код слушаоца, те су промене искључиво у детаљима и финесама.
Албум " Beast " је најављен као права " звер ", нешто што ће бити најснажније што је бенд до сада урадио. Ако не рачунамо помахнитале бубњеве у прве две нумере, остатак албума је " нормалан ", сличан и претходном, а и оном тамо (оном где је Clouds Over California ).

Снажни бубањ, дакле, чврсте али и мелодичне гитаре, квалитетан али не и енергичан Дезов вокал чине овај албум превише " фабричким " ( да не грешим душу, такви су данас трендови ), упегланим и припитомљеним без обзира на сво дивљаштво које се чује у први мах, квалитетна извођачка техника овај албум чине екстремним пре него неукроћеним, што је бенд покушао из све снаге, међутим поприлично трајање албума (70 минута) је нивелисало и потрошило можда ту чудовишну енергију на коју је бенд алудирао, вероватно понети критикама који је прошли албум добио (да није ништа ново нити посебно).
Треба одати бенду признање за квалитетну свирку, на моменте одличне соло деонице (којих има и превише) али сат времена динамички сличних нумера помало одвлачи пажњу и сакрива неке добре детаље којих итекако има.
" Beast " није уклопљена целина, већ је варијација два-три фазона који се провлаче већ пар албума. У " музичарство " нико не сумња већ дуже време, али није техника оно што овде није у реду. Пре ће бити да општа помама за сингловима, који се продају (за разлику од ЛП-а) дефинишу овакву пословну стратегију - чести албуми, са пар симпатичних синглова, а носталгичари ће куповати цео пакет, док не схвате да је будућност у дигиталном формату. Искрено, оваква ситуација не може да потраје и биће занимљиво шта ће се смислити. И да ли ће.

0 comments:

Post a Comment