Thursday, September 29, 2011

Spotify/GoogleMusic

Добро дошли у Револуцију! Оно што следи је Миленијум Интернета, све док и последњи човек не буде дигитализован и " upload-ovan " у беспуће Вечног живота као прогарамерског кода...
Шалу на страну, али Интернет није само мрежа рачунара, већ све више и мрежа Човека и Машине, која у све већој мери мења начин живота и начин перцепције свог Креатора. Социјалне мреже, блогови, видео на захтев, торент-пакети, термини који су се успешно интегрисали чак и овако назадна друштва као што је Србија. Напомињем Србија.
И док људи код нас који практично не умеју да укључе рачунар уговарају кежуал-секс преко Фејса и Твитера, у Даааалеким Земљама и Правним Државама уводе се две фантастичне иновације које ће сигурно променити начин на који слушамо музику. Кренимо редом и представимо први од ова два фантастична сервиса..

Spotify!  са правом диже оволико буке.. Шведског порекла, земље у којој је Пиратска Партија у Парламенту, компанија је препознала тренутак и почела са радом.. О чему се ради?
Ако нисте упознати са термином Clouding, остатак текста може бити проблематичан за разумевање, а тачно, прецизно и концизно објашњење није лако написати... Све у свему, ради се о коришћењу дигиталног ресурса преко Интернета, а у случају Спотифаја, о слушању музике преко Интернета... Шта је ту занимљиво, рекли би ви?
Прво, дакле, сва музика се налази тамо, на неком серверу и нема потребе за набавком појединачних нумера.. Доступно је СВЕ што ће вам ИКАДА затребати, довољно је утипкати пар симбола на тастатури, и ето је.. Као да то није довољно, постоји апликација како за рачунар, тако и за мобилне уређаје, а Wi-Fi у јавном превозу (нпр.)  у Шведском метроу није никакво чудо.. Не чуди стога ни 1,5 милиона претплатника.. Е ту смо. Дакле, постоје два начина: бесплатно максимално до шест месеци, или за по 5 евра месечно (или колико већ). Наравно, с обзиром да компанија није званичкно доступна у Србији (нити ће) шест месеци налога ће бити мањи проблем од његове креације, међутим, VPN-Tunneling нити је нелагална нити је забрањена радња, тако да ће се свако иоле напреднији ово лако савладати.. Након регистрације, свеједно је где сте, чак и на Марсу.. Следи само ваше лично уживање у фантастичном окружењу које је креирао неко са великим искуством... Основни прозор је практично копија iTunes-a, што никако није мана..


Након што пронађете оно право, изненађење тек следи. 

Биографија може да заинтригира оне најмлађе, али за нас остале права опција је Related Artist.


А, тамо, Мека за сваког музик-холика, јер су предлози које ћете добити више него добри, са поприличним бројем непознатих аутора и извођача.

Права лепота се крије у техничкој изведби - једноставно, све ради инстант, а можете чак и слајдер да поставите где хоћете у току трајања песме, када ће се она у нано-секудни наставити. Врло лако се може догодити да само прво " тестирање " потраје пар сати...

Да не буде све идеално, ту су багови; понекад је решење поновно логовање, понекад рестарт, понекад реинсталација, што може да изнервира, али довољно је само сетити се шта се све добија, а то је: терабајтна колекција музике у одличном квалитету, бесплатна, брзо и лако доступна.. Заиста, сервис за 22. Век..


Други сервис који вам представљам долази од познатог и омиљеног Google!-a једноставно и ефектно назван Google!Music. Иако је тренутно у Бета стадијуму егзистенције, више је него употребљив. Служи такође за музику, али иде обрнутом логиком; Заправо, то је један мали прозор за Вашу музику коју путем најобичнијег uploada трајно шаљете на одретиште, у архиву.. Наравно, такви сервиси (за архивирање) постоје одавно, у чему је цака? Управо у томе што ју је онда могуће слушати кад год се улогујете, било где да сте.. На одмору, у превозу, код пријатеља, на кућној журци.. Овом сервису се може веровати више него вашем хардверу, тако да постоји и тај " разлог постојања ".. Сервис је графички дизајниран врло шмекерски, у духу новог који Гугл промовише у целој својој палети производа, чинећи интеракцију добро познатом.. Већ ова Бета стартује добро, лимитирајући количину на 20,000 нумера.. Рецимо, ја са својих 35`иљада сам мало преко, но, ништа страшно. И у овом случају, репродукција је фантастична, не толико добра, али одлична.. Сервис је наравно бесплатан, такође постоји апликација за мобилне уређаје (само Андроид платформа нажалост) чиме ова два сервиса нису конкуретна већ сасвим супротно, сарадничког карактера..

Ово је дефинитивно будућност доступна данас, а поглед на целу ствар из Србије је помало трагикомичан. Потпуно легално није могуће користи се ни са једним од ова два сервиса; каснија експлоатација функционише беспрекорно, али је питање да ли ће икада ово бити mainstream попут Социјалног Умрежавања. Додуше, довољно је три минута рандом сурфовања по профилима " наших " људи да чак и пожелите такву судбину укусном дигиталном добу које само није...

0 comments:

Post a Comment