Wednesday, November 16, 2011

Mulholland Drive /2001

Питање тријумфа човечанства у празном вакуму Универзума неће се поставити још барем неколико миленијума, и без обзира на стварну истину, испоставиће се да се такво предубеђење барем дупло дуже претпостављало. Тада, у Праскозорју Мултиверзног Праска, оваква тежина може да донесе Истину.

Није у питању само најбољи филм Дејвида Линча, већ и један од најбољих филмова у историји филма. Можда моја компетентост није довољна зарад потврде оваквог става, али све то пада у воду када критика изрази своје ставове и објави своје фаворите. Дакле, најбољи филм.

Дејвид Линч, лудак, уметник, промашај. И погодак. Сада, када сам одгледао баш све у шта је био умешан, након сати и сати између равнодушности и узнемирености, тренутак Mulholland Drive ће остати заувек у памћењу. Све остало дели несигурну будућност деменције и претварања у прах.

Како критиковати нешто далеко изнад вас? Јако тешко, те боље кренути званично и класично.
Технички, овај филм је ремек-дело. Боје, осветљење, предмети, архитектура, дизајн, глумци, одећа, фризура, ама баш сваки детаљ је стваран и аутентичан, готово документаран у складу са годином 2001. Снага појединих сцена је готово невероватно имерзивна, толико да ће се ваше тело понашати у складу са тренутним сценама. Топлота, врућина, благи поветарац, мирис ноћи... Потпуни шок, све снагом воље која је на потпуним стероидима.

Након што се време потпуно релитавизује, и након што вас прича потпуно поједе, тачније оглође попут бесног пса коску, следи један од најважнијих и најинтимнијих тренутака у вашем животу - тренутак избора. Наиме, као што можете видети на феноменалном сајту : http://www.mulholland-drive.net/home.htm :, постоји читав низ понуђених одговора на то шта се заправо догађало у том, за сваког од нас и вас, најважнијем тренутку у животу, и као што се може видети, одговориће свако за себе и тај одговор јесте суштина вашег карактера, суштина ваше прошлости, и укус надолазеће будућности. Нажалост, не могу написати ништа више, а да не уништим некоме прилику да спозна себе кроз болну катарзу. Прави филм за гледање са вашм вољеним бићем и схватањем свих разлика.. Али и сличности.

0 comments:

Post a Comment