Monday, March 14, 2011

" Pearl Jam Ten " - remastered

Једини албум групе Pearl Jam од вредности за људску врсту је албум " Десет ". Невероватна штета коју је албум претрпео давне 1991. додавањем још те једне нумере (па их је било 11) је ништа у поређењу са оним што ће љубитељи заиста класичног гранџ албума претрпети овим, поново издатим и " осавремењеним " албумом..


Према речима самог бенда, " одувек их је занимало " како би звучале када би се урадиле.. другачије. О истинитости, нека свако да свој суд, али очигледно је да то није исти бенд као тај из 1991, који је под налетом популарности престао да снима спотове итд. А овај снимак, овако урађен, само говори у прилог тој тврдњи.

Гранџ је проста једначина.
Нирвана је била то " ГРррр ", Alice in Chains то " џџџ ", а П`рл Џем.. Они су били, само тада и никада више, то " анж ", нешто са стилом, нешто Француско, романтично, страсно. О колико добром албуму причамо, ево, навешћу синглове : Jeremy, Black, Garden, Once, Alive.

Ово је гранџ у свој својој слави, моћи, ово је начин на који је то постао. А онда су милиони фанова ( још увек их има! ) доживели издају..

Надовезујући се на подужу причу из прехтодних постова, о читавој Индустрији, и гранџу, као великој ствари, јасно је да ништа није свето, па тако и бенд који се изоловао од медија зарад " уметничког интегиртета  " касапи немали део сопствене душе, дигитализује старе и прашњаве аналогне траке, како би их нека нова Фејс генерација доживела на начин на који она и иначе доживљава ствари. Стравичан пример је " Garden "; уместо неодређено " ривербоване " и широке гитаре какву памтите, сада добијате директну дисторзирану гитару, која као да је испала са неког од " класика " Дип Парпла! Крађа људи!
Нису све песме баш толико драстично промењене, али ниједна не звучи као што је звучала раније - и искрено, иако су наравно песме добре, губе баш тај део душе, ту аутентичност једног времена, и још горе, буди сумње и квари сећања и успомене. Еди Ведер је био најгласнији од гласних који су се жалили на " славу и популарност "... Браво Еди, закаснио си 20 година, али научио си и ти нешто, а можда и схватио зашто те је Курт сматрао за позера.

0 comments:

Post a Comment